Cea mai nouă amenințare, Crackonosh Malware: câte dispozitive sunt afectate în întreaga lume

de: Cojocaru Cristian
27 06. 2021

Cea mai nouă amenințare este reprezentată de programul malware, Crackonosh. Acesta a infectat deja peste 220.000 de computere din întreaga lume, care au instalat versiuni de jocuri descărcate de pe Torrent.

Dintre jocurile care conțin noua amenințare se numără Grand Theft Auto V și NBA 2k19. Hackerii din spatele acestui atac cibernetic au obținut Monero (XMR, +6,8+) în valoare de 2 milioane de dolari joi, 24 iunie. Potrivit unui raport al firmei de securitate Avast, software-ul de piratare a criptomonedelor este principalul vinovat din spatele marii escrocherii care a avut loc săptămâna aceasta.

La fel ca orice altă monedă digitală, Monero este o țintă a criminalilor cibernetici care doresc să acceseze conturile și să ia banii de la proprietari. Fără să știm, am putea fi una dintre victime. Astfel, dacă tranzacționezi XRM, ar trebui să fii precaut cu privire la aplicațiile pe care le descarci. Nu poți avea nici o garanție că ești în siguranță pentru că în general, site-urile de descărcări ilegale precum Piratebay, conține foarte multe programe malițioase.

Dacă se întâmplă să dai peste un site web plin de software piratat, jocuri, muzică și multe altele, activele tale ar putea fi furate de la tine, mai ales dacă ești miner Monero. Anul trecut, botnetul „Vollgar” extragea Monero prin serverele SQL compromise ale Microsoft. Avast a analizat că programul malware Monero Crackonosh funcționează de mulți ani, deoarece este greu de oprit în comparație cu alte programe malware.

Cum funcționează Crackonosh Malware

Un lucru remarcat în legătură cu acest virus este faptul că ale sale mecanisme face practic ca PC-ul tău să devină inutil. Virusul oprește atât actualizările de software cât și pe cele de securitate pe computerul tău, iar mulți utilizatori au dificultăți în a-l identifica. Deși virusul provine din Republica Cehă, deja a ajuns în Statele Unite ale Americii unde numără aproximativ 5% din atacurile totale.

Avast îi sfătuiește pe cei care descarcă versiuni de joc ilegale să fie mai atenți la schema malware.

„Cheia de a lua acest lucru este că nu poți obține ceva degeaba și când încerci să furi software, șansele sunt că cineva încearcă să te fure.” A spus Daniel Benes în blog.

Acest malware focalizat pe cripto nu lovește doar Statele Unite în acest moment. Iată celelalte națiuni care suferă de impactul extrem al Crackonosh, după cum a raportat BBC:

  • Filipine: 18.448 de victime;
  • Brazilia: 16.584 de victime;
  • India: 13.779 victime;
  • Polonia: 12.727 victime;
  • Statele Unite: 11 856 victime;
  • Regatul Unit: 8.946 de victime.

Pe lângă faptul că programul malware poate fura criptomoneda, acesta produce și daune considerabile asupra sistemului pe care îl utilizezi. Dintre acestea putem aminti:

  • componentele PC-ul nu vor mai da randamentul normal din cauza utilizării excesive a acestora;
  • încetinirea computerului;
  • creșterea facturii la energie electrică.

În folclorul ceh, Crackonosh înseamnă „spirit de munte. Experții au folosit acest lucru ca bază pentru a ști de unde provine malware-ul. Cercetătorii Cisco-Talos au văzut în martie un malware în unele jocuri. La începutul lunii iunie, echipa de la G Data Software a descoperit malware-ul pe populara platformă de jocuri, Steam.